WRAS Belgesi, Birleşik Krallık (UK) merkezli bir sertifikasyon kuruluşu olan WRAS’ın verdiği bir belgedir. WRAS Belgesi, su ile temas eden ürünlerin ve malzemelerin gerekli kalite standartlarında olduğunu göstermektedir. Bireysel tüketiciler veya şirketler, WRAS Belgesi bulunan ürünler satın aldığında, bu ürünün birtakım testlerden geçtiğinden emin olabilmektedir. Birleşik Krallık’ta bu ürünlerden satmak isteyen veya dışarıdan bu bölge pazarına ürün tedarik etmek isteyen şirketler de WRAS Belgesi alarak piyasada farklılaşabilmekte ve rekabet avantajı elde edebilmektedir.
WRAS Nedir?
WRAS (Water Regulation Approval Scheme | Su Mevzuatı Onay Programı), İngiltere’de faaliyet gösteren Water Regs UK şirketine bağlı bir kuruluştur. 9 binden fazla ürün ve 3 binden fazla malzeme için uygunluk belgesi vermektedir. WRAS Belgesi veya WRAS onayı olarak bilinen sertifikasyon programı ile ürün ve malzemelerin belirli testlerden geçerek gerekli kalite standartlarına uygunluğunu doğrulamaktadır.
WRAS’ın en önemli amacı halk sağlığını korumaktır. İnsanların evlerinde ve halka açık alanlarda kullandığı ürün ve malzemelerin insan sağlığına çevreye herhangi bir zarar vermemesi için çalışmaktadır. WRAS Belgesi ile ürünlerin içme suyunun tadı veya kokusunu etkilemeyeceğine ve mikroorganizmaların büyümesini desteklemediğine dair kontroller yapmaktadır. Bu belgelendirme programı aynı zaman su kirliliğini ve atıkları azaltma ve suyun daha verimli kullanılmasını sağlamaktadır.
WRAS Belgesi Hangi Ürünlere Verilir?
WRAS Belgesi’nin kapsama alanı oldukça geniştir. Belge verilen başlıca ürün ve malzemeler şunlardır:
Ø Su armatürleri
Ø Vanalar
Ø Musluklar
Ø Su kazanları
Ø Su ısıtıcıları
Ø Kaloriferler
Ø Araç yıkama sistemleri
Ø Su depoları
Ø Sifonlar
Ø Bide ve ilgili bağlantı parçaları
Ø Plastik ve metal su boruları
Ø Dozaj ekipmanları
Ø Genleşme kapları
Ø Su filtreleri
Ø Yangın koruma sistemleri
Ø Su sayaçları
Ø Sıhhi tesisat ürünleri
Ø Pompalar
Ø Radyatörler
Ø Nemlendiriciler
Ø Çamaşır makineleri
Ø Kurutucular
Ø Su yumuşatıcılar
Ø Dezenfeksiyon ekipmanları
Ø Pisuarlar
WRAS Belgesi Nasıl Alınır?
WRAS Belgesi almak isteyen bir şirketin izlemesi gereken adımlar özetle şu şekildedir:
Ø Başvuru formunu doldurmak: Başvuru sahibi şirket, WRAS Belgesi için gerekli başvuru formunu (F2 formu) doldurur ve WRAS’a gönderir.
Ø Ürün / malzeme testlerinin yapılması: Testler WRAS onay süreci için en önemli adımdır. WRAS Belgesi alabilmek için söz konusu ürünün WRAS tarafından tanınmış akredite bir test kuruluşunda test edilmesi gerekmektedir. Her ürün ve malzeme için yapılması gereken spesifik testler bulunmaktadır.
Ø Değerlendirme: WRAS’taki yetkililer test sonuçlarını inceleyip ürünün gerekli standartlara uyup uymadığını kontrol etmektedir. Eğer test sonuçları istenildiği gibi değilse, bunun olası nedenlerini görüşmek için ürün sahibi şirket ve test kuruluşuyla iletişime geçilmektedir.
Ø Onay: Eğer test sonuçları uygun görülürse ilgili ürün veya malzeme için WRAS Belgesi düzenlenmektedir. Bundan sonra ürün sahibi şirketin adı ve ürün açıklamaları WRAS’ın onay dizininde listelenmeye başlamaktadır.
WRAS Belgesi’nin geçerlilik süresi 5 yıldır. Bu süreden sonra ürünün yeniden incelenmesi ve onaylanması gerekmektedir.
WRAS Belgesi Ne İşe Yarar ?
Ø WRAS Belgesi, bir ürün ya da malzemenin kalite, güvenlik, sağlık, hijyen vb gibi konulardaki gerekli kriterlere uygunluğunu göstermenin en hızlı, kolay ve saygın yollarından biridir.
Ø Belge sahibi ürünler piyasada kolaylıkla öne çıkabilmektedir; WRAS’ın sitesinde listelenmekte ve WRAS logosu sayesinde tüketiciler tarafından fark edilebilmektedir.
Ø WRAS Belgesi sayesinde hem üreticiler hem de tüketiciler gezegenimizin en önemli maddelerinden biri olan suyun gereksiz israfını, kirlenmesini ve verimsiz kullanmasını engellemiş olmaktadır.
Ø Belgeye sahip olan şirketler, ürünlerini başta İngiltere ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok noktasına satabilmektedir. Zira, WRAS her ne kadar bölgesel bir sertifikasyon programı olsa da kalitesini ve güvenirliliğini ispatladığı için dünyanın dört bir yanında saygı görmektedir.
Ø WRAS Belgesi, şirketleri kamu ve özel sektör ihalelerinde öne çıkarabilmekte ve bu şirketlerin teşviklerden yararlanmasını sağlayabilmektedir.
WRAS Belgesi Danışmanlık
WRAS Belgesi almak isteyen şirketler bu süreçte çoğu zaman bir danışmanlık firması ile çalışmaktadır. Bu durum, zorunlu olmamakla birlikte çoğu zaman ciddi anlamda gerekli olmaktadır. Çünkü WRAS Belgesi ile ilgili birçok detay bulunmakta ve şirketlerin her şeyi bilmeleri ve süreci tek başına sürdürmeleri pek mümkün olmamaktadır. Bu süreçte, ürünlerin hangi WRAS yönetmeliğine göre sınıflandırılacağı, sertifikasyon ücretleri, test parametreleri, test kuruluşlarıyla görüşülmesi ve testlerin gerçekleştirilmesi, sonuçların takibi vb gibi birçok konu bulunmaktadır. Bunun yanı sıra belgelendirme süresi bittikten sonra onayın yenilenmesi, yeni ürün ve malzemeler için WRAS Belgesi başvurusu yapılması gibi gibi hususlarda da yine danışmanlık firmalarından destek alınabilmektedir.