Marka Tescili Nedir?
Marka tescili, herhangi bir markanın, ürünün ya da hizmetin ilk kimin tarafından düşünüldüğünü ve tescil ettirildiğini gösteren bir belgedir. Günümüzde markaların korunabilmesi için tescil ettirilmesi gerekmektedir. Doğru bilinen yanlışlardan biri marka ve patentin aynı anlama geldiğidir. Bu iki kavram arasında büyük farklar bulunmaktadır. Marka kullanılmakta olan isim, logo gibi işaretleri korur, patent ise yeni buluşlarınızı koruma amaçlı bir kapsam sağlar.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Marka tescili ettirmek, birkaç farklı aşama sonrasında, herhangi olumsuz bir durumla karşılaşılmaması durumunda marka tescil edilebilmektedir. Türkiye´de marka tescili konusunda yetkili mercii Türk Patent Enstitüsü´dür. Bu enstitü kısaca TPE olarak da bilinmektedir. Başvuru aşaması gerçek ya da tüzel kişiler tarafından şahsen gerçekleştirilebilmektedir. Bu noktada aracı kullanmak şart değildir. Ancak işlemlerin daha profesyonel takibi ve tatbiki için aracı firmalar da kullanılabilmektedir. Bu durumlarda aracılar için vekâletname düzenlenmelidir.
Marka tesciline başvurabilmek için öncelikle markanın belirlenmesi gerekmektedir. Bundan sonra da enstitünün belirlemiş olduğu sınıf listesinden hangisine ya da hangilerine ait olduğunun belirlenmesi ve buna uygun olarak başvuru ücretinin yatırılması gerekmektedir. Böylece başvuru yapılmakta ve TPE tarafından başvuru incelenmektedir. Daha sonra enstitü bu başvuruyu yayına çıkararak bültende yayınlar. Eğer herhangi bir itiraz talebi gelmezse tescil kararı çıkartılır ve marka tescil harcının yatırılması ile de ilgili belge düzenlenir.
Süre ve yenileme
Tescil edilen markaların korunma süresi on yıldır. On yıllık sürenin ardından dilerseniz markanızın tescili yenileyebilir ve istediğiniz kadar bu süreci devam ettirebilirsiniz.
Adres değişikliği
Marka tescil edildikten sonra eğer hak sahibi bir adres değişikliği yaşadıysa, bunu muhakkak Türk Patent Enstitüsü´ne bildirmelidir. Aksi durumlarda muhatap, yasal hak kayıplarına maruz kalabilir. Adres değişikliğinin bildirimi için marka tescil belgesinin aslı ve adres değişikliği harç bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Eğer bu değişiklik aracı firma tarafından yapılacaksa da vekâletname başvuruya eklenmelidir.
Deneyim
Marka tescili için öncelikle aracınızın deneyimli olması işleri her zaman kolaylaştıracaktır. Çünkü, aracı firmanın daha önceden ne kadar fazla müşteri ile çalıştığı, onların bugüne kadar daha fazla problem ve aksaklıkla karşı karşıya kaldıklarını göstermektedir. Dolayısıyla da çözüm üretmede daha yararlı olacaklardır.
İş Takibi
Ayrıca marka tescili için kompleks olarak görülen TPE aşamalarını dikkatle takip etmekte, bu aracı firmaların seçim kriterlerinde önemli bir ayrıntı olarak karşımıza çıkmaktadır. İyi örgütlenmiş bir marka tescil firması işlemleri çok hızlı ve düzenli şekilde gerçekleştirmektedir.
Aracı firmanın sadece ilk tescilde değil, 10 yıl sonra yenileme sırasında da karşınızda olacak yapıda olması da büyük bir avantaj olacaktır.
Referans ve Vizyon
Aracı firmaların vizyonlarına, bugüne kadar gerçekleştirmiş oldukları marka patentlerinin başarılarına göz atmak ta, bu tür firmalar ile çalışmak nezdinde size fikir verecektir. Örneğin, doğru sınıfların seçilmemesi durumunda başkalarınca markanızın farklı sınıflarda tescil edilebilir ve marka kullanımında engellemelerle karşılaşabilirsiniz.
Marka tescili için başvurmak yeterli değildir. Çeşitli ölçütlerle yapılan inceleme sonrasında tescil talebiniz iptal olabilir.
Marka Tescili için gerekli olan ve dikkat edilmesi gerekenlere maddeler halinde bakacak olursak;
• Öncelikle bir başka kurum, kuruluş ya da kişi tarafından daha önceden başvurusu yapılan veya tescil edilen markalar ya da bunlara birbirinden ayırt edilemeyecek denli benzeyen başvurular TPE tarafından kabul edilmemektedir. Bu kural, marka tescilinde dikkate alınması gereken en önemli husustur.
• İkinci olarak da ifa edilen hizmetin ya da üretilmekte olan malın kalitesi ya da niteliği hakkında bireyleri yanıltan markalar da tescil için kullanılamamaktadır.
• Bir diğer önemli kural ise, toplumun her kesimi tarafından kullanılan coğrafi kaynak, cins, tür, gaye ya da değer belirten, vasıf gibi isimler marka olarak tescil edilememektedir.
• Aynı şekilde meslek gruplarını tanıtmak için kullanılan işaret ya da isimler de başvuruda kullanılamamaktadır.
• Bir diğer önemli kural da dini değerleri yahut simgeleri muhteva eden markaların kullanılamamasıdır.
• Dikkat edilmesi gereken bir diğer nitelik ise, toplum düzeni ile ahlâka mugayir markaların tescil edilememesidir.
Marka Tescil Sınıfları Nelerdir
Marka Tescili Sınıfları, marka tescil sürecini kolaylaştıran bir sistemdir. Ticari marka sınıfları, ticari marka tescil sürecinde endüstri tarafından ürün veya hizmet olarak sınıflandırılır. Marka tescili başvurusu yapılırken verilen hizmetin veya satılan ürünün marka sınıflandırmasının neresinde olduğunun doğru tespit edilmesi önemlidir. Bu adım, marka tescil sürecinde oldukça önemlidir. Yanlış marka sınıfından yapılan başvurular iptal edilebilir. Bu nedenle marka tescil sürecinden geçerken profesyonel yardım almakta fayda var. Marka başvuru sınıfının konusuna hakim bir patent vekili ve patent vekilinin bulunması marka başvuru sürecini daha sağlıklı hale getirmektedir. 34´e kadar marka sınıfları, üreticilerin marka tescili için başvururken ürünleri için kullandıkları sınıflardır. Sınıf 45´e (35 dahil) kadar olan mallar, hizmet sektörü çalışanları tarafından marka tescili için başvururken seçilen hizmet sınıflarıdır.
Marka tescil işleminde marka tescil kategorileri bulunmaktadır. Bu kategorilere Brand Nice Class da denir. Önceki paragrafta da dediğimiz gibi, marka sınıfı listesi toplam 45 sınıftan oluşmaktadır. Ticari marka patent sınıfları listesi, malları 34 sınıfa ve hizmetleri 11 sınıfa ayırır. Marka hizmet sınıfı toplam 11 sınıftan oluşmaktadır. Marka Tescili Sınıf Kodu; 34. sınıfa kadar marka tescili sürecinde oluşturulacak markayı seçen marka derecesine aittir. 35. Sınıfın da dahil olduğu 45. Sınıfa kadar olan mallar, hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların marka tescil sürecinde başvurmaları gereken alanlardır.
Marka Araştırma Nedir?
Marka araştırması ve marka tescil sorgulama, marka tescil sürecindeki önemli adımlardan biridir. Marka tescil başvurusunda bulunduğunuz marka için marka sınıflandırması ve benzerlik araştırması yapılması gerekmektedir. Tescil edilecek markalar arasında aynı isme veya benzer isme sahip marka olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Marka araştırması sırasında tescilli marka için tehdit oluşturabilecek durumlar da tespit edilir.
Marka aramaları ve marka tescil taleplerinin de marka sınıfı içerisinde yapılması gerekmektedir. Marka başvurunuz için hangi marka sınıflarına başvurmak istediğinize karar vermeli ve bu marka sınıfları içerisinde detaylı araştırma yapmalısınız. Bu taahhüt sayesinde marka için uzun vadede doğru adımlar atılmaktadır.
Marka Sınıfları Nasıl Seçilmelidir?
Bahsettiğimiz gibi iyi bir araştırma ve bilgi edinmeden sonra nasıl seçmeniz gerektiğine de biraz değinelim. Marka sınıfının ticari marka başvuruları yapılırken oldukça önemli olduğunu söylemiştik. Ayrıca marka sınıfları, gelecek için planlanan ürün veya hizmetleri ve markanın halihazırda ürün sunduğu veya sattığı alanları içermelidir. Bu nedenle marka sınıfı seçerken uzman bir ekipten yardım almak mantıklıdır. Ticari marka tescil aramalarında yardımcı olan bir patent ve ticari marka vekili, bir ticari marka sınıfı seçerken doğru seçimi yapmanıza yardımcı olabilir.
Marka sınıflarının uygun şekilde dosyalanması, marka tescil sürecinin kesintisiz tutulmasında bir faktördür. Marka sınıfı belirlenirken satılan ürün veya verilen hizmet dikkate alınmalıdır. Özellikle markanızla ilişkili farklı ürün veya hizmet dallarınız varsa marka sınıfınızı buna göre seçmelisiniz. Son olarak şunu da eklemeliyiz ki seçim yapmanız gereken markalar sınıfı iki sınıfa ayrılır: ürünler ve hizmetler. Ürün sınıfı 34 maddeden, hizmet sınıfı ise 11 maddeden oluşmaktadır. Her marka sınıfında, marka sınıfıyla ilgili ayrıntılar bulunur.
Ürün ve Hizmet Sınıflandırma Listesi
Gelin şimdi ise bahsettiğimiz marka sınıflarından en çok tercih edilenlerin birkaçı hakkında bilgi verelim.
1.Sınıf: Sanayide, bilimde, fotoğrafçılıkta, tarımda, bahçecilikte ve ormancılıkta kullanılan bir kimyasal, gübre ve toprak, işlenmemiş sentetik reçineler ve işlenmemiş plastikler, söndürme maddesi ve kırtasiye dışı, tıbbi ve ev kullanımı için yapıştırıcıları örnek verebiliriz.
2.Sınıf: Boyalar, vernikler, cilalar, pas önleyiciler ve ahşap yaşlanma önleyici maddeler, boya bağlayıcılar ve incelticiler, renk pigmentleri, metal koruyucular, ayakkabı cilalarını örnek verebiliriz. Daha da derinine inecek olursak baskı mürekkepleri, tonerler (dolu toner kartuşları dahil), gıda, ilaç ve içecekler için renklendirici maddeler,I şlenmemiş doğal reçine, ressamlar, dekoratörler, matbaacılar ve sanatçılar için levhalar sonrasında da metal tozlar diyebiliriz.
3.Sınıf: Çamaşır suyu ve temizlik maddeleri: Çamaşır deterjanları, çamaşır suyu, yumuşatıcılar, leke çıkarıcılar, bulaşık deterjanları. Ek olarak parfümler; kişisel kozmetikler, kokular (insanlar ve hayvanlar için deodorantlar dahil, kozmetikler hariç). Sabunlar (ilaçlı sabunlar hariç), diş temizlik: diş macunu ve ağartıcı, ilaçsız gargara. Aşındırıcılar: zımpara kağıdı, zımpara kağıdı, pomza taşı, aşındırıcı macun. Deri, vinil, metal ve ahşap için cilalama ve bakım ürünleri: cilalar, bakım kremleri, cilalama mumları.
4.Sınıf: Endüstriyel yağlar, gresler, kesme sıvıları, toz bağlayıcı ıslatıcı maddeler ve bağlayıcılar. Katı yakıt: kömür, odun. Sıvı ve gaz yakıtlar: benzin, motorin, sıvı gaz, doğal gaz, kerosen ve bunların kimyasal olmayan katkı maddeleri. Mumlar, fitiller, mum yarı mamulleri, mum (balmumu), aydınlatma için parafin.
5.Sınıf: 5. Marka sınıfı, diğerlerine kıyasla daha geniş bir alana sahiptir. İnsan ve hayvan sağlığı için ilaçlar, tıbbi ve veterinerlik kimyasalları, tıbbi ve veterinerlik radyokimyasalları, kozmetikler. Tıbbi ve veterinerlik kullanımına uyarlanmış besin maddeleri, diyet takviyeleri, insanlar ve hayvanlar için diyet takviyeleri. Kilo kaybı için tıbbi müstahzarlar; bebek maması; şifalı bitkiler ve şifalı bitkisel içecekler. Dişçilik ürünleri (aletler hariç): dişleri tutmak için malzemeler, dişleri şekillendirmek için müstahzarlar, takma dişleri ve yapay dişleri sabitlemek ve eski haline getirmek için müstahzarlar. Hijyen ürünleri: çocuklar, yetişkinler ve evcil hayvanlar için peçeteler, tamponlar, yara bantları, bandajlar, kağıt ve bez çocuk bezleri. Zararlı böcekleri, zararlıları, mantarları ve kemirgenleri yok eden maddeler. Dezenfektanlar, antiseptikler (sterilizatörler), ilaçlı deterjanlar, ilaçlı sabunlar, dezenfekte edici sabunlar, antibakteriyel el losyonları, deodorantlar ve oda spreylerini sayarak bitirebiliriz.
Son olarak da aynı 5. Sınıf Markada olduğu gibi geniş bir alana sahip olan 6.Sınıf Marka’ya bakalım.
6.Sınıf: Adi metaller ve bunların alaşımları ve yarı mamulleri: takviye çubukları; binalar için genel metal hasırlar ve üzengi demirleri. Plakalar, kütükler, çubuklar, profiller, levhalar ve levhalar şeklindeki yaygın metaller. Koruma, kaplama, paketleme, muhafaza, depolama ve yerleştirme için metalik malzemeler ve araçlar: metal yapılar, metal kutular, metal ambalaj, alüminyum folyo, metal çitler, korkuluklar, metal borular, metal kaplar, metal kasalar, metal taşıma kasası , metal merdiven. Tarama, filtreleme ve benzeri amaçlar için metalik malzemeler. Metal kapılar, pencereler, panjurlar, panjurlar ve çerçeveleri. Elektrik olmayan kablolar, metal teller. Metal fabrikası donanımı: vidalar, çiviler, cıvatalar, somunlar, pimler, rondelalar, tırmanıcılar için metal pitonlar, zincirler, metal bağlantı elemanları ve mobilyalar için tekerlekler, endüstriyel metal tekerlekler, kapı ve pencere kolları, metal menteşeler, sürücüler çubuklar, metal kilitler, metal anahtarlıklar, metal makaralar. Havalandırma kanalları, menfezler, rögar kapakları, bacalar, baca kapakları, rögar kapakları, havalandırma menfezleri, kalorifer, kanalizasyon, telefonlar, metal yer altı elektrik ve klima tesisatları. Metalden mamul levha, yönlendirme, işaret ve reklam malzemeleri: billboard, ışıksız trafik levhaları. Sıvıları veya gazları taşımak için metal borular, matkap çubukları ve aksesuarları: valfler, manşonlar, dirsekler, bilezikler, metal uzantılar, madeni para kasası. Son olarak, metal demiryolu malzemeleri: raylar ve bağlantıları, makaslar diyerek 6.Sınıf Markasının kapsadığı alanları sayabiliriz.